Longline tutorial

40 meter longline op Slacktivity LSD tube

Bij longlinen hang je de slackline steeds langer op. Nederland is een ideaal land om te longlinen, de vele stadsparken zijn top om je slackline op te hangen! Meestal zijn longlines tussen de 30 en 100 meter lang. Langer kan, maar dan moeten de ankerpunten wel heel hoog hangen, zodat de niet te strak komt te hangen. Om hier te komen qua niveau zijn er twee dingen belangrijk; je moet langere, losse slacklines leren lopen en je hebt een longline nodig. We nemen ze beiden voor jou door..

Leren lopen op een longline

Een longline is een stuk spannender dan een korte, lage slackline. Een longline hangt al gouw 2 meter hoog en is meestal minimaal 30 meter lang. Dat is in het begin best spannend, een val kan best hard zijn! Hoe kun je jezelf daarop voorbereiden? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om met een korte slackline te wennen aan een longline:

  • Hang een korte slackline (12 meter) op 1,5 tot 2 meter hoogte en hang ‘m zo los mogelijk op. Wen aan de manier van balanceren als deze zo los staat. Je zult merken dat je meer controle hebt als je met twee benen op de lijn staat. 
  • Oefen het opstaan (mounten) op een korte slackline. Er zijn drie manier, kneedrop, sitstart en chongo. Welke manier voor jou werkt, hangt af wat jij fijn vindt!

Als dit je lukt dan is het tijd om je slackline steeds langer te maken. Is je slackline te kort? Dan is het best mogelijk om twee ratel slacklines aan elkaar te maken in het begin, maar veel langer dan 30 meter kun je eigenlijk niet met ratels ophangen. Daarmee wordt het dus tijd om een nieuwe slackline te halen/kopen. Een 1” slackline! Alle longlines en highlines zijn 1 inch (2,5 cm). Het is misschien even wennen, maar uiteindelijk is het fijner dan een bredere, ratchet slackline. 

Longline gear

Voor longlinen heb je best veel gear nodig, maar wat allemaal?

  • een pulley systeem om de line op te spannen
  • Een lang stuk 1” webbing
  • Anker materiaal en boombescherming 

Een pulley systeem is een stuk ingewikkelder dan een ratchet. Maar als je het eenmaal een paar keer gebruikt hebt is het best eenvoudig te begrijpen. Toch zul je de eerste keren dat je je pulley systeem in het park gebruikt, heel blij zijn met een instructievideo op je telefoon. Zelf moest ik die wel tien keer afspelen om te weten wat ik aan het doen was. 

Er zijn grofweg twee soorten pulley systemen. Een katrollen systeem met touw en een hangover pulley systeem. Wat is het verschil en wanneer is welke handig?

Een pulley systeem met touw

Een pulley systeem met touw heeft vast iedereen wel eens gezien, je ziet ze ook op zeilboten en in hijswerkzaamheden. Het is de klassieke manier om een mechanisch voordeel te verkrijgen. Je trekt met een bepaalde kracht en omdat er meerdere pulleys gebruikt worden, is de daadwerkelijke kracht waarmee je trekt veel groter. Voor een pulley systeem met touw heb je best veel losse materialen nodig; 

  • een 30-50 meter lang statisch touw
  • Twee dubbele katrollen
  • Een enkele katrol
  • Een ascender
  • Een rem (brake, zoals eddy of grigri)

Het nadeel van een pulley systeem met touw is dan ook dat het best zwaar is en duur. Het zijn specifieke materialen die je eigenlijk alleen gebruikt als je de slackline op wilt spannen. Maar, met een dedicated pulley systeem kun je hoge spanningen bereiken en ook longlines van 100 tot 200 meter lang ophangen. Ook is het makkelijk om deze weer te ontspannen, omdat er een rem op het pulley systeem zit. Er zijn in de loop der tijd veel speciale pulley systemen ontwikkeld en specifiek voor slacklinen gemaakt. Veel merken verkopen setjes voor €300 tot €500. Hoe dunner het touw, des te lichter je pulley systeem en des te minder gewicht je in jouw rugtas moet sjouwen. 

Hangover pulley system

Een Hangover pulley system maak je met het los hangende deel slackline dat uit de weblock komt (de tail), hangovers (kogellager karabiners) en een line grip. Je kunt de slackline al opspannen met één hangover. De meeste highlines worden zo opgespannen. Zelf hang ik losse longlines (30 meter lang, 4m hoog) ook op met maar één hangover. Het voordeel is dat het een super lichtgewicht pulley systeem is. Je hebt namelijk geen touw en pulleys nodig, alleen een hangover en een linegrip. Het nadeel is dat je niet mega hoge spanning kunt bereiken. Wil je de slackline strakker hangen, dan moet je extra hangovers toevoegen. Je kunt zelfs 5 hangovers gebruiken, maar zelf ga ik niet verder dan drie hangovers in één setup. Meestal kun je daar slacklines tot 50 meter lang mee ophangen. Met een Hangover pulley systeem kun je niet ontspannen. Daarvoor heb je een softrelease in je setup nodig.

Een Hangover Pulley systeem