Over slackliner Jonas Konijnenberg

Ik ben slackliner sinds 2010. Voor 2010 was ik vooral schaatser en Wielrenner. Mijn oud ploeggenoten zijn inmiddels (meervoudig) olympisch kampioen (Irene Schouten, Koen Verweij). Toen ik in 2010 voor het eerst op een slackline stond, raakte ik direct ‘hooked’ en kocht ik mijn eerste slackline. Destijds studeerde ik aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Slacklinen fascineerde mij zo, dat ik iedere schoolopdracht combineerde met deze sport. Al gauw werd ik expert in de relatief onbekende slackline wereld. In 2011 deed ik mijn eindstage voor mijn minor bij “Slacktivity” in Zwitserland. Daar heb ik van Samuel Volery leren highlinen en leren ondernemen als slackline professional. 

Mijn eerste highline

Mijn eerste highline was super eng. Ik was in Zwitserland en wist dat het zou gaan gebeuren. Samuel Volery was destijds al een van de betere in de wereld. En hij zou mij zeker de kans geven door samen een highline te riggen. Ik had destijds echter zo’n grote blokkade als ik een afgrond of diepte zag, dat ik zelfs een balkon op de tweede verdieping als eng ervaarde. Hoe kon ik ooit gaan highlinen met deze irrationele angst? Juist die angst motiveerde mij. Ik kon die angst mijn leven niet laten leiden. Juist omdat ik al goed was in slacklinen, had ik een goede reden om mijn angst te overwinnen. Maar, het gewoon doen was geen optie.. dan zou ik blokkeren. Daarom ben ik destijds elke avond gaan oefenen in mijn hoofd. Mentaal trainen! Dat heb ik geleerd in mijn tijd als talentvol schaatser. Destijds oefende we schaatsbewegingen. Maar nu paste ik het toe als techniek om mijn angst in te zien. Toen ik eenmaal bij een highline was, kon ik het toch ‘gewoon’ doen. Het was mega eng, maar zo belonend! En sinds dien ben ik niet meer gestopt.. Er is ook nog een video van gemaakt. In de video zie je een jonge Jonas en zelfs een jonge Samuel Volery. 

Mijn tijd als eigenaar van Slacktivity International

Van 2013 tot 2018 was ik eigenaar van Slacktivity International. Samen met Jochem van der Padt hadden wij misschien wel de grootste slackline webshop ter wereld. We kochten de slacklines in van Slacktivity Zwitserland en distribueerden alle slackline gear van Slacktivity over heel de wereld. Nog steeds zie ik mensen rondlopen met HangOvers (een essentieel tool voor highliners), meestal vraag ik dan wanneer zie die gekocht hebben, vaak kwam die vanuit onze webwinkel 🙂 

In de Slacktivity tijd heb ik ook geleerd om les te geven aan gymleraren en sport professionals. Bijna ieder kwartaal stond ik wel op een landelijke scholingsdag. Ik organiseerde ook mijn eigen opleidingsdagen. Niet alleen leerzaam voor andere docenten (zij leerden slackline les geven in hun eigen lessen), maar ook mega leerzaam voor mij. Ik heb geleerd om meta informatie over lesgeven te delen en hoe ik mijn visie kan overbrengen op collega’s. 

De ontwikkeling van mijn onderwisvisie

Uiteraard gaf ik ook veel slackline clinics op scholen. Doordat ik zoveel beginners lessen gaf (in één jaar heb ik denk ik wel 200 keer een beginnersles verzorgd), kwam ik er achter dat directe instructie niet altijd is wat ik wou overbrengen op mijn leerlingen. Wat ik zo leuk vind aan slacklinen is dat je ontdekkenderwijs kunt leren. Hoe kan ik dat in mijn lessen terug laten komen? Mijn instructie werd veel korter en had een open opdracht. “Hoe balanceer je op de slackline? Ga het ontdekken en zo dadelijk bespreken we het met elkaar”. Ik was bang dat mijn leerlingen minder snel leerde slacklinen, ik had immers maar één les met ze als eenmalige lesgever. En zou slecht worden beoordeeld als ze geen succeservaring hadden. Het bijzondere was dat ze juist meer betrokken werden bij hun eigen leerproces en daardoor sneller leerden en actiever mee deden! 

Dreamwalkers; een droom die werkelijkheid werd

Van 2014 Tot 2020 was ik ‘voorzitter’ bij stichting “Dreamwalkers”. Samen met David, Yuri en Tom hadden we de droom om highlines als show te riggen. We droomden van highlines tussen wolkenkrabbers en toffe expedities. We begonnen met kleine shows tijdens buurtfestivals, maar in 2017 beleefden we ons hoogtepunt met een expeditie naar de Faroeur Eilanden en urban highlines in het centrum van Rotterdam. 

De expedite naar de Faroeur Eilanden was echt een droomreis. Filmmakers Chris Eyre Walker en Wesley Beleay filmden alles en hebben er een mega toffe docu over gemaakt. Deze documentaire ging de hele wereld over als onderdeel van de “Banff mountain film festival tour”. Ik kreeg dat jaar vriendschapsverzoeken op social media uit India, New Zeeland, Canada.. zo bijzonder. Zelf was ik als gast bij enkele vertoningen in grote bioscopen in Nederland én Zürich. De stad waar ik het heb geleerd van Samuel Volery. De hele zaal gaf mij een luid applaus toen ik op het podium kwam na vertoning van de film, dat had ik nooit durven dromen!

Deelname aan Holland’s Got Talent

Eén van de bijzondere dingen die ik heb mogen doen is om deel te nemen aan Holland’s Got Talent in 2014. Het was nooit een ambitie, maar de kans deed zich voor en die greep ik met beiden handen aan. Het was een hele bijzondere ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Een grote televisie productie waar ik onderdeel van was. Het leuke is dat als ik ergens ga lesgeven, veel leerlingen dit online van mij vinden. Ze vragen mij er altijd naar en omdat het best lang geleden is is het eigenlijk hartstikke leuk om weer terug te zien. Voor leerlingen is dit een belangrijk televisie programma in hun realiteit!