Rodeo slackline tutorial

Hoe begin je met rodeo slacklinen?

Een rodeo slackline of rodeoline is een niet opgespannen slackline. De slackline hangt zo los, dat het meer op een schommel lijkt. De ankerpunten hangen heel hoog, maar als je in het midden er op staat hang je net boven de grond. Hierdoor zijn zijwaartse schommelingen ‘gemakkelijk’. Het is nog steeds een kunst om er op te staan, dat is namelijk moeilijker dan op een normale slackline. Omdat zijwaartse schommelingen makkelijker zijn, zul je in het begin veel sneller eraf vallen. Je bent namelijk nog niet gewend aan deze bewegingsvrijheid. 

Hoe span je een rodeo slackline op? 

Het opspannen van een rodeo slackline is niet moeilijk. Het is wel even wennen, want je hebt immers geen spanning nodig dus ook geen ratel of pulley systeem. In principe heb je alleen een slackline nodig, hoe dik, dun, waar, welke kleur; het maakt niet uit. Ik raad wel aan om met een polyester webbing te starten, deze hebben minder rek dan nylon webbings en zijn daarom vaak ietsje makkelijker. Soms is het wel aan te raden om ankermateriaal zoals slings te gebruiken, namelijk als je anker (boom of iets anders) scherpe randjes heeft en je bang bent dat je slackline beschadigt. 

Om een rodeo te riggen is het vooral belangrijk om een goede spot te vinden. Een ideale spot heeft een makkelijke boom om in te klimmen; je zult namelijk zeker 3 meter hoog moeten raken. Eventueel kun je een lader of sling lader maken/meenemen, maar idealiter kun je zonder extra materialen in de boom klimmen. Het is ook fijn om op de juiste hoogte een extra tak te hebben zodat je anker niet naar beneden zakt, er staat namelijk geen spanning op je line, dus hij zakt sneller naar beneden dan normaal. 

Als je de juiste spot hebt gevonden dan kun je simpelweg je slackline vast maken met een knoop aan de boom. Vraag iemand anders om in het midden te slackline naar beneden te duwen zodat je weet hoe ‘strak’ je de slackline dient op te hangen. 

Tip: Gebruik wel een knoop die je makkelijk weer los kunt maken zoals een stropdasknoop (girthy) of een unfinished-9. 

Een rodeo slackline in de woonkamer ophangen 

Doordat de krachten zo laag zijn op een rodeo slackline is het mogelijk om deze gemakkelijk in jouw woonkamer op te hangen. Hoe doe je dat? 

Hoe balanceer je op een rodeo slackline? 

Balanceren op een rodeo slackline is vergelijkbaar als op een normale slackline, maar dan moeilijker. Het is moeilijker omdat je niet alleen balanceert ten opzichte van je eigen balans, maar de rodeo beweegt ook nog eens flink. Daarom verandert je middelpunt constant. Daarnaast hangt de rodeo zo los dat het meer kracht van je romp vraagt. Je heupen dienen veel sterker in balanceren te zijn dan op een normale slackline. Hiermee is het dan ook een super goede training voor longlines en highlines! Omdat het zo moeilijk is en compleet nieuwe ten opzichte van een normale slackline is het heel belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om hieraan te wennen. Het duurt zeker een paar sessies voordat je hieraan gewend bent en het gaat lukken.. 

Deze tutorial is geschreven door Jonas Konijnenberg. Wil je meer hulp met slacklinen? Neem dan contact op.