Beginner slackline tutorials

Hoe zet je een slackline op?

Beginnen met slacklinen is niet moeilijk. Maar hoe zet je een slackline op? Waar? En wat heb je allemaal nodig? 

Om te beginnen met slacklinen heb je nodig:

  • een slackline
  • Boombeschermers
  • Een plek om te slacklinen (ideaal zijn twee bomen met 4-8 meter afstand)

Een ratchet slackline set is het meest gebruikt onder beginners. Dat is een slackline van 3,5 tot 5 cm breed die met een industrie ratel vast gezet wordt. Meestal bestaat die maar uit twee delen; de ratel met lus en de slackline met een lus. De lus doe je om de boom heen, slackline door de ratel en opspannen maar! Hoe strak moet die? Zo strak je wilt! Losser is moeilijker, maar beter om later langere slacklines te kunnen lopen. Strakker is makkelijker, maar als je de slackline langer gaat ophangen, moet je meer wennen aan de slappe slackline. Ik raad je aan om de slackline zowel los als strak op te hangen, zodat je aan beiden went. 

Zorg wel dat je altijd boombeschermers, dat kan ook een handdoek zijn, onder de slackline op de schors van de boom zet. Zo blijven de bomen mooi levend en blijft slacklinen toegestaan in de parken! 

Leren slacklinen

Als de slackline eenmaal klaar hangt, dan kun je echt beginnen met slacklinen. Hoe doe je dat? Hier enkele tips op een rij:

  • Begin met één been op de slackline. Gebruik je andere been, als een soort staart, om te balanceren.
  • Gebruik je armen om te balanceren, als een soort combinatie tussen een vliegtuig en slingeraap. Je armen mogen rustig, vloeiend bewegen. Maar soms is een snelle beweging natuurlijk ook nodig! Doe alles wat nodig is om te blijven staan!
  • De makkelijkste plek om op de slackline te staan is dicht bij de boom. Daar is de slackline het stabielst. Maar om het goed te leren, is het juist goed om ook in het midden op te staan! Om de slackline uit te kunnen lopen, zul je ieder stukje moeten beheersen.
  • Probeer vooral zelf uit, door veel te oefenen en te ervaren wat je aan het doen bent, wordt je steeds beter. Weet dat (bijna) iedereen (ook ik!) het totaal niet kan de eerste keer.. Zet dus door!

Wil je graag help met slacklinen? Neem dan contact met mij op door het contactformulier.