Trickline tutorial, leer springen op een slackline

Tricklinen (ook wel jumplinen) is het springen op een super strakke slackline van 10 tot 30 meter lang. Tricklinen lijkt qua bewegingen op trampolinespringen. Je kunt namelijk salto’s maken en maakt -als je het goed kunt- echt airtime. 

Hoe begin je met tricklinen of jumplinen?

Er zijn twee bewegingen waar je direct mee kunt beginnen, ook als je niet direct een speciale trickline tot je beschikking hebt. In principe kun je met iedere slackline die strak is op te spannen beginselen met tricklinen maken. Een ‘echte’ trickline hangt vaak 1,5 meter tot 2 meter hoog boven de grond. Maar het begin is ook goed op een lagere slackline te oefenen. 

Springen op de slackline en de ‘buttbounce’ zijn twee tricks die nodig zijn voor vele andere tricks. Daarom is het goed om daarmee te beginnen.

Footjumps, feet2feet, springen op een slackline

Footjumps, feet2feet tricks of gewoon springen op een slackline was ooit dé trick om te doen. ‘Een trick telt pas als je na de trick weer op je voeten kunt landen’, is voor vele trickline puristen nog steeds een belangrijke mantra. Daarom is landen op je voeten (2feet) belangrijk om te oefenen voordat je trickline hoog komt te hangen.

Begin met het oefenen om vanaf de grond op de slackline te springen. Daarmee oefen je het landen op de slackline. Lukt dat, begin de sprong dan al balancerend op de slackline en land ‘m ook weer. Je kunt zowel naar voren springen als op je plek blijven. Beiden zijn leuk en goed om te oefenen. In 2015 heb ik hier een video over gemaakt. Destijds was ik één van de meesters in het maken van ‘feet2feet’ tricks.

Hoe doe je een Buttbounce op een slackline?

Bijna elke combo bevat wel een buttbounce, of het nu het begin van een trick is (zoals bij butt-backflip) of het eind van een trick; de buttbounce is essentieel in het tricklinen. In het begin is het heel erg wennen om op je billen te stuiteren, maar als het eenmaal lukt dan is het een hele veilige manier om op de slackline te landen. Je hebt namelijk een groot oppervlak om de slackline te raken, je billen zijn groter dan je voeten.

Leren buttbouncen is een proces dat best even kan duren. Voor mij duurde het denk ik wel zeker tien oefensessies voordat het begon te lukken. Je lichaam moet wennen om de controle in de lucht te houden. In het begin zul je merken dat dat aardig lastig is.. Hoe kun je de buttbounce oefenen? 

Wil je help bij het leren tricklinen? Een slackliner komt jou graag helpen, voor een privé les vul het contactformulier in. Je kunt ook deelnemen aan de indoor slackline lessen in Amsterdam, daar is een ideale trickline!